Renovatieplicht in Vlaanderen

Wat zijn de regels en  wijzigingen voor renovatieplicht?

In Vlaanderen geldt sinds 1 januari 2023 een renovatieplicht voor woningen en appartementen met een lage energieprestatie. Deze regel verplicht eigenaren om binnen een bepaalde termijn hun pand te renoveren en zo het EPC-label te verbeteren. Met het nieuwe Vlaams regeerakkoord 2024-2029 zijn er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd die het proces versoepelen.

Renovatieplicht: wanneer?

De renovatieplicht is van toepassing op woningen en appartementen met een EPC-label E of F die overgedragen worden via verkoop, schenking of andere vormen van notariële eigendomsoverdracht. Binnen de termijn moeten eigenaren het pand opwaarderen naar minstens EPC-label D.

Woon je in een bestaande woning of verkrijg je een woning door erfenis, dan is er in principe geen renovatieplicht, maar ook dan heb je er uiteraard belang bij te ‘benoveren’. Voor beschermde monumenten en sloop en heropbouw gelden uitzonderingen.

Renovatieplicht: voor wie?

  • Voor woningen: De eigenaar is volledig verantwoordelijk voor de renovatie.
  • Voor appartementen: Naast persoonlijke aanpassingen binnen een appartement door de eigenaar, zullen gemeenschappelijke renovaties, zoals dakisolatie of gevelwerken, gecoördineerd moeten worden via de Vereniging van Mede-eigenaars (VME), wat het proces complexer maakt.

 Wat verandert met het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029?

  1. Geen verdere verstrenging na label D
    Het oorspronkelijke plan om in fases strengere normen in te voeren (zoals label C tegen 2028 en label A tegen 2045) is afgeschaft. De renovatieplicht blijft beperkt tot label D.
  2. Meer tijd voor renovaties
    De termijn voor het uitvoeren van de renovaties wordt verlengd van 5 naar 6 jaar.
    Dit geeft eigenaars meer ruimte om de werken te plannen en de kosten te spreiden.
  3. Geen huurindex meer bij verhuur
    Vanaf 2028 mogen verhuurders het huurbedrag van woningen die niet voldoen aan de minimale energienormen niet meer indexeren.

Conclusie

  • Kopers van een pand met label E of F blijven verplicht om binnen 6 jaar aan de renovatieplicht te voldoen.
  • Bij een doorverkoop binnen de 6 jaar moet de renovatie gebeuren binnen de resterende periode! De termijn begint niet opnieuw te lopen.
  • Eigenaars die niet renoveren, riskeren boetes. Betalen van de boete stelt je niet vrij van de renovatieplicht..

Lapeirre begeleidt je bij het halen van het juiste EPC-label en het bekomen van de bijhorende premies. 

Renovatieplicht in Vlaanderen